Bag

Your bag is empty

Continue shopping

Αγαπημένα

My wishlist

Η λίστα είναι άδεια - δεν έχεις ορίσει κάποιο προϊόν ως αγαπημένο
Blog / Article

Άρθρο

Μύθοι και αλήθειες για τις μπαταρίες των laptops.

Μύθοι και αλήθειες για τις μπαταρίες των laptops.

Πότε λειτουργεί σωστά η μπαταρία μου; Πως θα κρατήσει περισσότερο; Να αποσυνδέω την μπαταρία όσο είναι στην πρίζα το laptop;

Πόσο θα κρατήσει η μπαταρία μου;
Η απόδοση της μπαταρίας πέφτει είτε τη χρησιμοποιείτε είτε όχι. Αν και η βιομηχανία Li-Ion δε δημοσιοποιεί αυτό το γεγονός, το βιολογικό ρολόι της μπαταρίας σας ξεκίνησε να χτυπάει απ’ τη στιγμή που κατασκευάστηκε. Τα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην μπαταρία αντιδρούν μεταξύ τους αργά-αργά, με τελικό αποτέλεσμα να μην μπορεί η μπαταρία σας να δώσει την απαιτούμενη ενέργεια στο laptop.
Βαθμιαία δηλαδή θα χάσει σε χωρητικότητα φόρτισης, παρά θα σταματήσει απότομα να τροφοδοτεί το laptop.
Οι μπαταρίες είναι κατασκευασμένες για να διαρκούν 1-3 χρόνια.
Μπορείτε να μειώσετε το ρυθμό γήρανσης των μπαταριών σας και την απώλεια χωρητικότητας τους, δε μπορείτε όμως να τη σταματήσετε.
Η θερμοκρασία της μπαταρίας σε συνδυασμό με τη διάρκεια και τον τρόπο χρήσης της συμβάλουν σημαντικά στη μακροζωία της.
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν την αποφόρτιση και τη γήρανση των στοιχείων της μπαταρίας. Αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.
Αφήνοντας τη μπαταρία συνδεδεμένη ενώ λειτουργείτε το laptop στην πρίζα αυξάνετε την εσωτερική θερμοκρασία της μπαταρίας.
Αφαιρώντας και αποθηκεύοντας την σε ένα δροσερό, σκιερό και χωρίς υγρασία μέρος επιβραδύνετε τη φυσική της γήρανση.
Όταν έχετε συνδεδεμένη τη μπαταρία στο laptop και το τροφοδοτείτε απ’ την πρίζα, το ηλεκτρικό ρεύμα θα φορτίσει πλήρως την μπαταρία μόλις αυτή πέσει στο 95% της ενέργειάς της. (μικροκύκλος) Απ’ τη στιγμή που οι μπαταρίες αντέχουν 300-800 πλήρεις κύκλους φόρτισης/αποφόρτισης, βγάζοντας την μπαταρία απ’ το laptop σας εξοικονομείτε μικροκύκλους.

Να αποσυνδέω την μπαταρία όσο είναι στην πρίζα το laptop;
Εάν αφαιρείτε την μπαταρία όσο είναι στο ρεύμα, έχετε το πλεονέκτημα της μείωσης των μικροκύκλων φόρτισης. Επίσης η θερμοκρασία της μπαταρίας παραμένει χαμηλή, πράγμα που επίσης συμβάλλει στη μακροζωία της.
Ωστόσο χάνετε το πλεονέκτημα της εφεδρικής ενέργειας της μπαταρίας σε περίπτωση που η ΔΕΗ βάλει το χεράκι της. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χάσετε δεδομένα (εκτός αν αγοράσετε UPS ως εφεδρική πηγή ενέργειας).
Εάν αφήνετε την μπαταρία στο Laptop όσο είναι στο ρεύμα, έχετε το πλεονέκτημα της εφεδρικής πηγής ενέργειας σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος ή πτώσης τάσης.
Είναι επίσης πιο βολικό σε περίπτωση που θέλετε συχνά να παίρνετε το laptop εκτός σπιτιού να μη χρειάζεται να βάζετε/βγάζετε τη μπαταρία.
Ωστόσο, η μπαταρία σας θα χάνει έτσι σε χωρητικότητα απ’ τους μικροκύκλους φόρτισης/αποφόρτισης, ενώ και λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας της απ’ τη χρήση του ρεύματος θα επιταχυνθεί η γήρανση της.

Ισχύει ότι πρέπει να φορτίσουμε τη νέα μπαταρία του laptop για 24 ώρες και να κάνουμε μερικές πλήρεις αποφορτίσεις ώστε η μπαταρία να αποκτήσει τη μέγιστη χωρητικότητά της;
Μύθος απ’ την εποχή των μπαταριών νικελίου, όπου οι μπαταρίες έφευγαν απ’ το εργοστάσιο χωρίς να είναι πλήρως φορμαρισμένες. Μετά από μερικούς κύκλους (από 5 έως και 50!) πλήρους φόρτισης/αποφόρτισης η μπαταρία αποκτούσε την πλήρη χωρητικότητά της.
Στις μπαταρίες Li-Ion η μπαταρία φεύγει απ’ το εργοστάσιο έτοιμη να δώσει την πλήρη ενέργειά της μετά την πρώτη φόρτιση.
Οι κατασκευαστές των μπαταριών Li-In επιμένουν ότι δε χρειάζεται κύκλος φόρτισης/αποφόρτισης (forming).
Ωστόσο μια πλήρης αρχική αποφόρτιση μας επιτρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση της μπαταρίας. Oι επαναλαμβανόμενοι και συνεχείς πλήρεις κύκλοι φόρτισης/αποφόρτισης προκαλούν όμως φθορά στην μπαταρία.

Να πάρω και μια 2η μπαταρία να κάθεται για ώρα ανάγκης;
Τα στοιχεία της μπαταρίας Li-Ion φθίνουν με το χρόνο. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα να καθυστερήσετε την αγορά δεύτερης μπαταρίας για την περίοδο που ίσως να τη χρειαστείτε.
Ίσως και να μη χρειαστείτε ποτέ δεύτερη μπαταρία εξάλλου.
Αν τη χρειάζεστε πάντως οπωσδήποτε, αγοράστε την τότε που θα τη χρειαστείτε.

Aνακύκλωση/απόθεση μπαταριών Li-Ion
Ως γνωστόν η αλόγιστη απόθεση των μπαταριών νικελίου-καδμίου είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το περιβάλλον, αφού όταν το κάδμιο αποδομηθεί συσσωρεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα με καταστρεπτικές επιδράσεις στο περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει πάντα να ανακυκλώνονται.
Οι μπαταρίες λιθίου δεν περιέχουν τοξικά μέταλλα. Υπάρχει ωστόσο η πιθανότητα φωτιάς αν το μέταλλο λίθιο εκτεθεί σε υγρασία, κατά τη διάρκεια που τα στοιχεία της μπαταρίας διαβρώνονται.
Οι μη-επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου θα πρέπει λοιπόν να αποφορτιστούν πλήρως ώστε να καταναλωθεί το περιεχόμενο του μετάλλου λιθίου πριν αποτεθούν αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ανακύκλωσης.
Οι μπαταρίες Li-Ion που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα και τα laptops δεν περιέχουν μέταλλο λίθιο και το πρόβλημα απόθεσης άδειων μπαταριών δεν υφίσταται. Καλό είναι επίσης να ανακυκλώνονται.

Συμπεράσματα:
– Η θερμοκρασία είναι ο χειρότερος εχθρός της μπαταρίας σας. Μην την αποθηκεύετε σε ζεστά σημεία, όπως στο αυτοκίνητο, ή κάτω απ’ τον ήλιο.
– Οι πλήρεις αποφορτίσεις στρεσάρουν την μπαταρία περισσότερο απ’ τις πολλαπλές μερικές αποφορτίσεις. Οι μπαταρίες Li-Ion δεν πάσχουν απ’ το φαινόμενο μνήμης. Επαναφορτίζετε την μπαταρία σας όταν κατέβει το πολύ στο 10-20% της ενέργειας. (όταν χρησιμοποιείτε το laptop εκτός πρίζας)
– Ποτέ μην αφήνετε να αποφορτιστεί η μπαταρία σας στο 0% αν δε θέλετε να καταλήξει στον κάλαθο. (το σημείο που κλείνει το laptop μόνο του είναι πριν απ’ αυτό το σημείο για να προστατέψει την μπαταρία)
– Καλιμπράρετε τον μετρητή της μπαταρίας σας με μια πλήρη αποφόρτιση (μέχρι το cut-off σημείο του laptop σας) κάθε 30 κύκλους φορτίσεων/αποφορτίσεων. (περίπου μια φορά το μήνα)
– Αν χρησιμοποιείτε το laptop σας για μεγάλο διάστημα στην πρίζα, μπορείτε να παρατείνετε την μπαταρία σας αφαιρώντας την και αποθηκεύοντας την σε δροσερό μέρος χωρίς υγρασία.
– Η παρατεταμένη αποθήκευση θα πρέπει να γίνει σε ένα επίπεδο φόρτισης 40% και σε ένα δροσερό μέρος.
– Οι μπαταρίες Li-Ion των laptops θα πρέπει να ανακυκλώνονται. Οι χαμηλού όγκου μπαταρίες των οικιακών καταναλωτών μπορούν πάντως να αποτεθούν χωρίς καταστρεπτικές επιπτώσεις για το περιβάλλον αν δεν υπάρχει δυνατότητα ανακύκλωσης.

preloader